Domovská stránka » Blog » Aké jedlo je dostupné pre alergikov vo Fínsku?

Aké jedlo je dostupné pre alergikov vo Fínsku?

Máte potravinové alergie a chcete navštíviť Škandináviu, ale neviete čo budete jesť na cestách? Poradíme vám, aké jedlo nájdete pre alergikov vo Fínsku. Prežili sme tam 17 týždňov aj napriek tomu, že máme všetky možné alergie na jedlo.

Kvalita potravín

Pokiaľ trpíte napríklad histamínovou intoleranciou, môžete byť pokojní. V obchodoch nájdete zeleninu a ovocie v rôznych kvalitách. Klasické paradajky sú síce lacnejšie, ale turbo bio nestriekané paradajky sú hodné svojej ceny. A takto je to v podstate s každou potravinou v regáli. Kvalita potravín je tam všeobecne nastavená veľmi vysoko. Dojem z výbornej kúpy môže pokaziť len platenie pri pokladni, keďže vaša platobná karta bude krvácať, a tiež aj rýchlosť akou sa ovocie a zelenina kazí. V zimných mesiacoch vám cestou domov čerstvé potraviny dokážu zamrznúť tak, akoby ste ich kupovali mrazené.

Bezlepkové výrobky

Bezlepkové jedlo pre alergikov či celiatikov je vo Fínsku väčšinou vyrobené z bezlepkového ovosu alebo deproteinovaného pšeničného škrobu. Často je zloženie doplnené sójou alebo mliekom v nejakej podobe. Pokiaľ teda netrpíte multialergiou ako my, nemali by ste mať problém nájsť si niečo pod zub. Pomernej výraznou značkou bezlepkového pečiva vo fínskych obchodoch je značka Fazer, ktorá je vo svete skôr známa výrobou čokoládou a bonbónmi. Fazer tiež ponúka zmesi bezlepkových múk prispôsobené na konkrétne použitie – na pizzu, palacinky, chlieb.

Okrem toho boli v niektorých predajniach boli dostupné aj jednodruhové múky, najmä ryžová a kukuričná. Dokonca v laponských mestečkách Levi a Kittilä nájdete sušienky, lístkové cesto alebo hotové mrazené koláčiky na dopečenie. Nečakajte obrovský výber bezlepkového jedla pre alergikov, no hladný nezostanete.

Našou záchranou medzi bezlepkovým pečivom bol chlieb Maestro Vital od značky Schär. Ide o jediné chlebové pečivo, ktoré sme vo Fínsku mohli jesť. Taktiež boli dostupné na pultoch aj verzie Classic a Cereale, no tie nám zložením nevyhovujú k naším alergiám. So schärovými múkami však bol problém, napriek veľkej snahe sme ich nenašli. Pokiaľ by ste dostali chuť na niečo sladké, v regáloch niektorých obchodov sa dali nájsť aj ich cukrovinkárske výrobky (napr. oblievané piškóty Orangino alebo zlepované kekse Wafers).

Mlieko a mliečne výrobky

O láske Fínov k mlieku sme už písali, no paradoxom je, že 74% až 82% Fínov netoleruje laktózu, čiže mliečny cukor. Z tohto dôvodu nájdete v obchodoch široký výber delaktózovaných mliečnych výrobkov. Pokiaľ trpíte alergiou na bielkovinu kravského mlieka, musíte si vystačiť so sójovou alebo ovsenou verziou smotany a jogurtov. Dajú sa tu nájsť kokosové, mandľové a ryžové mlieka značky Alpro, no nie v každom obchode. Zväčša sa teda musíte uspokojiť s ovsenou alebo sójovou alternatívou.

Čo sa týka výberu syrov, značka Violife (, ktorú by ste mohli poznať z pultov slovenských obchodov) má svoje zastúpenie aj vo Fínsku. Prekvapením pre nás cena syrových výrobkov tejto značky, boli totižto lacnejšie než na Slovensku. Našli sme aj maslo, syrokrém, syr na pizzu, alebo aj grécky syr. Opäť platí, že nenájdete všetky výrobky v jednom obchode. V horšom prípade nie je v obchodoch po nich ani stopy. Aj to už sme zažili.

Iné značky syrových špecialít išli mimo nás, keďže v zložení bol často sója alebo zemiakový škrob. Prekvapením pre nás bol „plesnivý syr“ na spoôsob Hermelínu, avšak vyrobený z kešu orieškov. Bol príšerne drahý, ak ma pamäť neklame, stál až 12€.

Cukrovinky

Pokiaľ už nemáte záujem o „normálne“ jedlo pre alergikov vo Fínsku, ale chcete si zamaškrtiť, musíte sa jednoducho uspokojiť s tým, čo nájdete v konkrétnej predajni. V samostatných článkoch sme vám predstavili Wiener nougat. Ide o lahodnú mandľovú bonboniéru značky Fazer. Tento cukrárenský gigant však vyrába aj ovocné želé cukríky Finladia. Na pultoch v oddelení sladkostí sme objavili aj čokolády značky iChoc, ktoré poznáme aj z domu. Tamojšia značka potravín Rainbow ponúka čokoládu s príchuťou slaný karamel (bez lepku, mliečnych zložiek či sóje). Ja osobne som tejto príchuti nikdy v minulosti neprišla na chuť, no táto čokoláda bola božská! A čo viac, jej cena bola veľmi nízka v porovnaní s tým, čo bežne platíme za vegan čokolády.

Pokiaľ ako alergici máte chuť ochutnať tradičné fínske salmiakki, musíte si dať pozor na zloženie. Zvyknú obsahovať pšeničnú alebo mliečnu zložku. Buď budete čítať ingrediencie s pomocou prekladača (takmer nikdy nie je zloženie v angličtine, ale len vo fínčine), alebo sa spoľahnete na obaly, kde sú viditeľne uvedené nápisy „gluten free“ a „dairy free“.

S cukríkmi sme riešili dva problémy. Buď mali mliečnu zložku alebo väčšina cukríkov bola salmiaková. Z tohto dôvodu sme siahli po gumenných cukríkov, ktoré si naberáte lopatkou do vrecka a kupujete ich na váhu. Mali značky Haribo (medvedíci, Coca-cola fľašky, vajíčka, jahody) alebo Tutti Frutti (banány, srdiečka, Cola fľašky). Na každom boxe bolo uvedené zloženie a dokonca občas aj po anglicky, výber bol pre to pomerne jednoduchý.

Prečítajte si tiež Bezlepková pizza s losím mäsom

Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *