Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Bezlepková pizza s losím mäsom

Bezlepková pizza s losím mäsom

Vyskúšali sme netradičné spojenie taliansko-fínskej kuchyne. Aká bola bezlepková pizza s losím mäsom a čo okrem neho obsahovala? 

Kde sme ju ochutnali?

Keďže bývame blízko laponského lyžiarskeho mestečka Levi, zašli sme na pizzu práve tam. Na Tripadvisore sme si vyfiltrovali bezlepkové a zároveň vegánske reštaurácie, keďže okrem alergie na laktózu trpíme aj alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Našou jedinou voľbou podľa výsledkov vyhľadávania bola reštaurácia Classic Pizza Levi.

Hoci malo byť otvorené, dvere boli zamknuté. Vnútri sa svietilo a pobehovali tam kuchári aj čašníci, ktorí nás, ale aj ostatných čakajúcich ľudí registrovali. Medzitým to dve štvorčlenné rodiny prestalo baviť a odišli. Na dverách nebol absolútne žiaden oznam, že práve dnes by nemali podávať jedlo. Po 15 minútach čakania nás to na rozdiel od druhého páru tiež omrzelo a vybrali sme sa do ďalšej reštaurácie. Tentoraz sme museli zadať do Tripadvisora iba bezlepkovú variantu. Rozhodli sme sa nakoniec pre reštauráciu s názvom Renna.

Aká bola bezlepková pizza s losím mäsom?

Bezlepkové cesto na pizzu bolo zatiaľ najlepšie, aké sme doteraz v nejakej pizzerii ochutnali. Nebolo suché ani prášivé, pomerne ľahko sa krájalo a dobre sa žulo. A to by ste sa divili, s akými tvrdými cestami sme si už vykývavali zuby v minulosti. Na pizze bol paradajkový základ. Prekvapivé však? Pizza La Forresta okrem toho obsahovala trhané losie mäso. Bolo veľmi mäkké a jemné. Boli tam aj malé opekané hríbiky v celosti, červená cibuľa, rukola. Kde tu boli rozhádzané tamojšie fínske brusnice a celé to bolo pofŕkané majonézou. Práve brusnice a majonéza patria neodmysliteľne vo Fínsku k divine, a preto asi niet divu, že ich dali aj na pizzu s losím mäsom. Táto kombinácia chutí na pizza tanieri (alebo v tomto prípade skôr pizza dreve) môže pôsobiť divne, avšak spolu to nejakým zázračným spôsobom fungovalo.

Problém s alergiami?

Personál bol veľmi milý a nedal nám pocítiť to, že ich otázkami o jedle otravujeme. Napriek tomu, že zakaždým vedeli odpoveď, šli sa uistiť do kuchyne, že je to skutočne tak. Že v ceste na bezlepkovú pizzu nie je mlieko (ó, áno aj také sa už stalo na Slovensku). Že ani majonéza neobsahuje mlieko (ah, tí Slováci sú niekedy extrémne tvoriví, a preto sme poučení hľadať alergén všade). Pizzu sme mali, samozrejme, bez syra, hoci nám ponúkli vegánsku náhradu. Nechceli sme ich však už ničiť otázkami, či ten vegan syr obsahuje sóju či zemiakový škrob, ktoré tiež nemôžeme jesť. Sme už zvyknutí fungovať bez neho, a tak nám vôbec nechýbal.

Bolo nám zle?

Napočudovanie žiadna otrava jedlom sa nekonala – a to je už výhra sama o sebe. Dokonca sme si aj pochutili. Pizza s losom bola zvláštna, ale chutná gurmánska skúsenosť.

Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.

Prečítajte si tiež Sobie a losie mäso: Aká je ich nutričná hodnota?

Prečítajte si tiež Pizza zaujímavosti o talianskej pochúťke

1 názor na “Bezlepková pizza s losím mäsom”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *