Nájsť lokálnu cukrovinku v cudzej krajine, neznie ako problém. Skúste však nájsť takú, ktorou si môžu zamaškrtiť aj ľudia, ktorí majú veľké stravovacie obmedzenia. Nemožné? Nám sa to podarilo. Wiener nougat, to je vegan bonboniéra bez lepku.
Kde sa vzal?
Hudobná kultúra mesta a chýry o vynikajúcich koláčoch a zákuskoch prilákala mladého cukrára Karla Fazera do Viedne. Počas svojich potuliek tam objavil mandľový nugátový cukrík. Recept naň si priniesol do Fínska v roku 1904. Produkty značky Fazer sa stali typickými pre fínsku národnú identitu rovnako ako salmiakki. Prečítajte si viac o fínskej posadnutosti slaným sladkým drievkom.
O Wiener nougat
Lahodný viedenský nugát je bonboniéra vyskladaná z 30 kúskov elegantne zabalených cukroviniek. V strieborných obaloch nájdete mäkký mandľový nugát, ktorý sa rozplýva v ústach. Vnútro škatule zdobí kresba tanečného páru predvádzajúceho viedenský valčík. Ide o odkaz na historický pôvod tejto cukrovinky. Viedenský nugát je bezlepkový výrobok, ktorý si zároveň môžu vychutnať aj alergici na mliečny cukor laktózu a bielkovinu kravského mlieka. Navyše je vegánsky a neobsahuje tiež sóju. Tento produkt je tak vhodný pre ľudí so stravovacími obmedzeniami, podobne ako ovocné želé Finlandia od Fazeru.
Aké je v skutočnosti?
Mandľové nugátové bonbóny od fínskej značky Fazer nie sú tak sladké ako nugátové bonboniéry na Slovensku. Aspoň tak si ich pamätáme z časov, keď sme ich mohli jesť. Čo nás prekvapilo, bolo zloženie Wiener nougat napísané po slovensky a česky na zadnej strane škatule. Vo Fínsku je drvivá väčšina produktových obalov len vo fínčine a švédčine. Výnimku tvorí malé množstvo dovozových potravín medzinárodných značiek ako Alpro, Schär či Violife, kde nájdete popis aj v angličtine či iných jazykoch. Slovenčina na čisto fínskom výrobku tak znamená jediné – mal by sa dať kúpiť aj na Slovensku.
Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.