Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Aké sú belgické hranolky?

Aké sú belgické hranolky?

Akonáhle ochutnáte hranolky v Belgicku, už nikdy nebudú chutiť tak dobre niekde inde. Aké sú belgické hranolky?

Pôvod

Napriek tomu, že hranolčeky sa po anglicky označujú ako french fries, ide pravdepodobne o belgický vynález. Prívlastok „french“ dostali pravdepodobne v čase 1. svetovej vojny, keď americkí vojaci prišli do Belgicka. Hranolky ochutnali a nazvali ich nesprávne francúzskymi, pretože to bol jazyk, ktorý vtedy všade počuli. 

Jedna z historiek vraví, že hranolky vznikli v meste Namur, ktoré leží vo frankofónnej časti Belgicka. Miestni tam jedli najmä vyprážané ryby. Keď v roku 1680 počas studenej zimy zamrzla rieka Meuse, ľudia začali vyprážať zemiaky.

Na každom kroku

Hranolky zoženiete v Belgicku v podstate v každej reštaurácii alebo večernom podniku. Najlepšie z nich však ochutnáte v pravej predajni friterie (francúzsky) alebo fritkot (holandsky), ktorá sa zameria iba na smaženie a predaj hranoliek. Môže ísť o malý podnik hneď vedľa ulice alebo pojazdné fritovacie auto.

Príloha alebo jedlo

Všade na svete sa hranolky konzumujú len ako príloha k inému jedlu, no iba v Belgicku sú hranolky samotné považované za ucelené jedlo. Belgičania tiež podávajú hranolky ako prílohu, napríklad k národnému jedlu Moules-Frites (mušle s hranolkami), no vo veľkom ich jedia aj samostatne tradičných papierových kornútoch s rôznymi druhmi omáčok.

Hranolky s omáčkami

Belgicko vás prekvapí širokou škálou omáčok, pričom jednou z najtradičnejších je určite majonéza. Vyskúšať môžete andalúzsku omáčku (anadalouse sauce), ktorá je tvorená z majonézy, paradajkového pretlaku a korenín. Vyskúšať môžete aj jej štipľavejšiu verziu – samurajskú omáčku. Okrem nich tu nájdete aj klasický kečup či tatársku (tartar sauce), horúci roztopený syr,  no môžete zaexperimentovať s cocktail, barbecue, brasil, exotic či kari. Skúste to na Belgičana a vyskúšajte niektoré z nich.

Tajomstvo dvojitého smaženia

Lahodnosť belgických hranoliek tkvie v tajomstve dvojitého smaženia v hovädzom loji. Najskôr sa zemiaky fritujú pri nižšej teplote, aby sa pomaly uvarili a zostali vo vnútri mäkké. Druhý kúpeľ je rýchly a pri vyššej teplote, pretože iba tak ostanú hranolčeky zvonka dokonalo chrumkavé. Belgičania berú svoju hranolkovú kultúru nesmierne vážne. Ak neveríte, skúste vyskúšať domácu fritézu u Belgičana na niečo iné ako na hranolky. Uvidíte, čo sa stane.

Hranolkové múzeum

O tom, že Belgičania sú skutočne hrdí na svoju históriu súvisiacu vyprážaním zemiakov, svedčí aj celé múzeum venované práve hranolkám. V meste Bruggy, ktoré je vzdialené 100 kilometrov od Bruselu, nájdete spomínané Frietmuseum. Okrem oboznámenia sa s históriou sa tu môžete naučiť, ako si môžete doma pripraviť pravé belgické hranolčeky.

Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.

Prečítajte si tiež Dvojaké wafle v Belgicku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *