Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Aké sú belgické hranolky?

Aké sú belgické hranolky?

Akonáhle ochutnáte hranolky v Belgicku, už nikdy nebudú chutiť tak dobre niekde inde. Aké sú belgické hranolky?

Pôvod

Napriek tomu, že hranolčeky sa po anglicky označujú ako french fries, ide pravdepodobne o belgický vynález. Prívlastok „french“ dostali pravdepodobne v čase 1. svetovej vojny, keď americkí vojaci prišli do Belgicka. Hranolky ochutnali a nazvali ich nesprávne francúzskymi, pretože to bol jazyk, ktorý vtedy všade počuli. 

Jedna z historiek vraví, že hranolky vznikli v meste Namur, ktoré leží vo frankofónnej časti Belgicka. Miestni tam jedli najmä vyprážané ryby. Keď v roku 1680 počas studenej zimy zamrzla rieka Meuse, ľudia začali vyprážať zemiaky.

Na každom kroku

Hranolky zoženiete v Belgicku v podstate v každej reštaurácii alebo večernom podniku. Najlepšie z nich však ochutnáte v pravej predajni friterie (francúzsky) alebo fritkot (holandsky), ktorá sa zameria iba na smaženie a predaj hranoliek. Môže ísť o malý podnik hneď vedľa ulice alebo pojazdné fritovacie auto. Belgičania si na svojej hranolkovej kultúre ulietavajú natoľko, že na smaženie používajú výhradne samostatnú fritézu. Toto je dobrou správou pre bezlepkáčov, ktorí sa nemusia báť kontaminácie lepkom z oleja.

Príloha alebo jedlo

Všade na svete sa hranolky konzumujú ako príloha k inému jedlu, no iba v Belgicku sú hranolky považované za samostatné ucelené jedlo. Belgičania tiež podávajú hranolky ako prílohu, napríklad k národnému jedlu Moules-Frites (mušle s hranolkami), no vo veľkom ich jedia aj samostatne tradičných papierových kornútoch s rôznymi druhmi omáčok.

Hranolky s omáčkami

Belgicko vás prekvapí širokou škálou omáčok, pričom jednou z najtradičnejších je určite majonéza. Vyskúšať môžete andalúzsku omáčku (anadalouse sauce), ktorá je tvorená z majonézy, paradajkového pretlaku a korenín. Vyskúšať môžete aj jej štipľavejšiu verziu – samurajskú omáčku. Okrem nich tu nájdete aj klasický kečup či tatársku (tartar sauce), horúci roztopený syr,  no môžete zaexperimentovať s cocktail, barbecue, brasil, exotic či kari. Dajte to na Belgičana a vyskúšajte niektoré z nich.

Tajomstvo dvojitého smaženia

Lahodnosť belgických hranoliek tkvie v tajomstve dvojitého smaženia v hovädzom loji. Najskôr sa zemiaky fritujú pri nižšej teplote, aby sa pomaly uvarili a zostali vo vnútri mäkké. Druhý kúpeľ je rýchly a pri vyššej teplote, pretože iba tak ostanú hranolčeky zvonka dokonalo chrumkavé. Belgičania berú svoju hranolkovú kultúru nesmierne vážne. Ak neveríte, skúste použiť domácu fritézu u Belgičana na niečo iné ako na hranolky. Uvidíte, čo sa stane.

Hranolkové múzeum

O tom, že Belgičania sú skutočne hrdí na svoju históriu súvisiacu vyprážaním zemiakov, svedčí aj múzeum, ktoré je celé venované iba hranolkám. V meste Bruggy, ktoré je vzdialené 100 kilometrov od Bruselu, nájdete spomínané Frietmuseum. Okrem oboznámenia sa s históriou sa tu môžete naučiť, ako si môžete doma pripraviť pravé belgické hranolčeky.

Milujete hranolky? Toto musíte mať!

Preneste si kúsok Belgicka domov. Klipy na vrecká v tvare hranoliek sú originálnym a praktickým výrobkom do domácnosti, ktorý bude vyzerať skvele v každej domácnosti. Tieto štipce na vrecká v tvare hranoliek dodajú vašej kuchyni nezameniteľný štýl a jednoducho uskladnia otvorené potraviny.

Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.

Prečítajte si tiež Dvojaké wafle v Belgicku

Prečítajte si tiež Ako vám hranolky pomôžu uskladniť potraviny?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *