Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Salmiakki: fínska posadnutosť slaným sladkým drievkom

Salmiakki: fínska posadnutosť slaným sladkým drievkom

Keď sa prejdete po fínskom supermarkete, nemôžete prehliadnúť salmiakki – slané sladké drievko v desiatkach variácií. 

Čo je salmiakki?

Ide o cukrovinky zo sladkého drievka, ktoré sú ochutené salmiakovou soľou (chlorid amónny). Sladké drievko alebo inak aj lekorica obsahuje glycyrizín, vďaka čomu je sladké drievko 50x sladšie ako cukor. Práve salmiaková chuť dodáva sladkému drievku ostro slanú chuť. Toto spojenie sladkej lekorice a soli je natoľko špecifické, že len máloktorý cudzinec jej príde na chuť. V chuťových bunkách môžete pociťovať túto sladko-slanú chuť dokonca ako štipľavú či pikantnú. Fíni si vymysleli aj verziu extra slaného sladkého drievka, tá je dodatočne obalená v salmiakovej alebo kuchynskej soli.

Salmiakové cukrovinky sú takmer vždy čierne alebo tmavohnedé, niekedy sa vyskytujú aj ako biele či sivé. Medzi hlavné zložky salmiakových sladkostí patrí často aj aníz. Existuje ich však veľké množstvo variácií s malinou alebo čučoriedkami či kyslé verzie cukríkov.

Kde nájdete slané sladké drievko?

Slané cukríky zo sladkého drievka sú typickou cukrovinkou v Škandinávii. Svoje miesto však má aj v Holandsku, severnom Nemecku či Beneluxe. Napriek tomu, že som žila v Belgicku, nevšimla som si ich nadšenosť pre túto cukrovinku. Možno preto, že nie je až natoľko očividná ako vo Fínsku, kde sa tieto výrobky nazývajú salmiakki.

Salmiakové výrobky

Fíni sú posadnutí salmiakovou chuťou natoľko, že ňou dochucujú takmer všetko. V bežnom supermarkete nájdete desiatky salmiakových sladkostí. Môžete si vychutnávať tvrdé cukríky na cmúľanie alebo aj mäkké želé. Dokonca aj slávne Haribo gumené cukríky obsahujú vo svojich vreckách čierne želé, samozrejme, ide o tie lekoricové. Máte chuť na salmiakové žuvačky, zmrzlinu, čokoládu či alkohol? Žiaden problém, pretože Fíni mysleli naozaj na všetko. Salmiaková fínska vodka Koskenkorva sa vyznačuje čiernou farbou a jemnou, ale za to intenzívnou chuťou. 

Pozitívne účinky

Salmiakovej cukrovinke sa pripisujú liečivé účinky pri nachladnutí a chrípke. V 30. rokoch minulého storočia sa vyrábala v škandinávskych krajinách ako pastilka na cmúľanie.

Salmiaková soľ alebo chlorid amónny sa v minulosti používal ako liek proti kašľu a podporu vykašliavania dýchacích ciest.

Sladké drievko má množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus, pretože je silne protizápalový, antibakteriálny, antiparazitárny a antivírusový. Pomáha teda zlepšovať imunitu. Tiež podporuje uvoľňovanie črevných kŕčov a plynov, no má mierne laxatívny účinok. Sladké drievko podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čím zlepšuje trávenie. Okrem toho chráni zuby pred tvorením povlaku či kazu a tiež potláča zápach z úst. Zlepšuje stav alergikom či astmatikom. A čo poteší ženy, uľavuje od menštruačných a menopauzálnych ťažkostí.

Negatívne účinky

Európska únia reguluje používanie chloridu amónneho, čiže salmiakovej soli. Pri sladkom drievku alebo zmrzline však obmedzenia nie sú. Nadmerná konzumácia sladkostí zo sladkého drievka je toxická pre pečeň, kardiovaskulárny systém a môže vyvolať hypertenziu či opuchy.

Prečítajte si tiež Finlandia: nielen vodka, ale aj ovocné želé

Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *