Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Sobie a losie mäso: Aká je ich nutričná hodnota?

Sobie a losie mäso: Aká je ich nutričná hodnota?

Pokiaľ zavítate na sever Fínska, nenechajte si ujsť lokálnu špecialitu – sobie a losie mäso, ktoré domáci pripravujú na množstvo spôsobov.

Sobie mäso

Dospelý sobí samec váži 90 až 180 kg. Hoci navonok pôsobí ako mohutné zviera, domáci z neho nemajú až toľko úžitku ako z losa, ktorý môže byť pokojne aj 4x ťažší než sob. Jednoducho väčšie zviera znamená viac mäsa. Zo sobích kostí sme si napríklad varili vývar na Vianoce, no opiekli sme si aj rebierka na otvorenom ohni v tradičnom fínskom dome – kote. V reštauráciách však nájdete množstvo špecialít, napríklad aj pizzu či hamburger. Dokonca aj v klasickom reťazci ako Lidl kúpite salámu zo sobieho mäsa.

Nutričná hodnota sobieho mäsa

Sobie mäso je z nutričného hľadiska veľmi podobné kuracím prsiam. Oba spomínané druhy sú bohaté na bielkoviny, sobie mäso okolo 20-24g / 100g a kuracie prsia majú 23g /100g. Dokonca sobie mäso obsahuje menej tuku okolo 2-4%, pričom kuracie prsia „až“ 8%. Aj keď v porovnaní so sobím mäsom majú kuracie prsia pomerne vysoký podiel tuku, stále ide o najchudšie mäso u nás, a preto sa hojne využíva pri redukčných diétach či naberaní svalovej hmoty.

Sobie mäso je bohaté na vitamíny A a B, no obsahujú aj veľa nenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú cholesterol. Za výživnosť sobieho mäsa môžu lišajníky, ktorými sa soby živia. Tieto pomaly rastúce rastliny totižto obsahujú vysoké množstvo živín. Sobie mäso obsahuje odporúčanú dennú dávku omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré znižujú riziko vzniku chronických ochorení a potláčajú zápaly, či podporujú zdravé fungovanie mozgu.

Losie mäso

Dospelý los váži 600 až 800kg. Mäso z neho sme mali na tanieri častejšie než zo soba. Buď sme ho opekali na panvici alebo piekli v rúre. Ide o divinu, a preto ide o hutnejšie mäso, ktorého príprave treba venovať čas. Chuťovo je veľmi dobré s kôprom. My sme kedysi vôbec neboli  fanúšikom kôpru, avšak vo fínskom Laponsku sme mu prišli na chuť. Losie mäso tiež dobre chutí s nakladanými uhorkami, majonézou a tiež miestnymi brusnicami.  Tie sme našli aj na losej pizze, ktorú sme ochutnali v miestnej reštaurácii v lyžiarskom stredisku Levi. Žiadnym prekvapením v reštauráciách nie sú najrôznejšie špeciality z losieho mäsa, napríklad aj hamburgery.

Nutričná hodnota losieho mäsa

Losie mäso je podobne ako sobie mäso rovnako podobné z nutričného hľadiska kuracím prsiam. Všetky tri spomínané druhy sú bohaté na bielkoviny, losie mäso okolo 21g / 100g a kuracie prsia majú 23g /100g. Losie mäso obsahuje až 13% tuku, pričom kuracie prsia len 8%.

Mäso z losa má tiež špeciálny profil mastných kyselín, ktoré stimulujú vylučovanie inzulínu u ľudí s nízkou hladinou. Ľuďom s cukrovkou tak pomáhajú zlepšovať toleranciu glukózy a citlivosť na inzulín. Okrem toho látky v losom mäse podporujú zdravý metabolizmus tukov a pri správne nastavenej životospráve pozitívne ovplyvňujú telesnú hmotnosť. Losie mäso tiež obsahuje látky, ktoré bojujú proti zápalom súvisiacim s ochoreniami ako cukrovka, astma, autoimunitné ochorenia či rakovina.

Sušené mäso

V skorú jar sa suší sobie aj losie mäso. Ide o miestnu delikatesu, ktorá je v supermarkete veľmi drahá, a preto kto má možnosť, radšej si usuší mäso sám. Nasolené mäso visí zavesené zo strechy či z odkvapov, pričom dookola sú natiahnuté kovové sieťky, aby ho nepožrali zvery. Suší sa vďaka slnku a studenému vzduchu.

Prečítajte si tiež Bezlepková pizza s losím mäsom

Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *