Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Náš príbeh 2: Ako sme zistili, čo nám je

Náš príbeh 2: Ako sme zistili, čo nám je

Ak vám je neustále zle a máte tráviace problémy, neostáva vám nič iné, ako zájsť na vyšetrenia. Hoci sme tušili o tom, že problémom sú mliečne výrobky, lepok a možno aj histamín, nikdy by nás nenapadlo, aké veľké stravovacie obmedzenia sa nám nakoniec potvrdia. Ako sme zistili, čo nám je?

Pri výbere lekárov však musíte naraziť na takých, ktorým sa chce nájsť príčinu vašich problémov. No tiež musia považovať potravinové alergie, intolerancie a celiakiu za skutočné diagnózy. O tom, ako nám lekári neverili, sme vám písali v 1. diele Nášho príbehu.

Alergológia

Keďže sme od detstva mali rôzne peľové alergie, ale aj ďalšie na prach či roztoče, naša prvá cesta viedla na alergológiu. Ja som, našťastie, mala skvelú alergologičku, a tak Tom k nej prestúpil. Keďže lekár môže dať testovať iba obmedzené množstvo potravín, je dobré vyťažiť z týchto možností čo najviac. Buď pôjdete po tých najčastejších alergénoch ako lepok, laktóza, bielkovina kravského mlieka či histamín alebo si pracne odsledujete aspoň čo to z jedálnička. Množstvo alergénov, ktoré si môžete otestovať závisí od zdravotnej poisťovne. Nad ich rámec ich totižto nepreplácajú.

Aké to je? Testuje sa krvná vzorka odobratá z lakťovej jamky, takže nič strašné.

Čo sme zistili? Obom sa nám vyšla pozitívna laktóza, bielkovina kravského mlieka, histamínová intolerancia, sója, zemiak, zeler, Tomovi aj lepok a mne zas jablko. Napriek tomu, že naše výsledky boli rovnaké, nešlo o chybné testy, pretože sa robili v rozdielnych termínoch s odstupom niekoľkých týždňov. Jednoducho sme sa našli 🙂

Tom absolvoval krvné testy na potravinové alergie ešte pár rokov predtým. Keď som prišiel k predchádzajúcej doktorke s tým, že mu je zle z mliečnych výrobkov, tak mu to nechcela veriť. Chcela ho poslať k rôznym špecialistom, pretože alergia na mlieko podľa nej neexistuje. Až po jeho naliehaní mu nakoniec zobrala krv a, samozrejme, sa potvrdilo jeho podozrenie na laktózovú intoleranciu.

Gastroenterológia

Naše pátranie však pokračovalo ďalej. Keďže sme mali problémy s trávením, tak naša ďalšia cesta viedla chtiac-nechtiac na gastroenterológiu. Ide o súčasť vnútorného lekárstva, ktorého hlavnou úlohou je prevencia, diagnostika a liečba chorôb tráviaceho ústrojenstva.

Do gastroenterologickej ambulancie vás musí odporučiť všeobecný lekár, pokiaľ nejde súkromnú ambulanciu, v ktorej si musíte všetko platiť z vlastného vrecka. Gastroenterológovia nám po konzultácii navrhli okrem odberu krvi aj gastroskopiu, aby mohli zistiť o našich problémoch viac a dospieť tak k nejakému záveru.

Gastroskopia

Čo to je? Pri tomto endoskopickom vyšetrení sa zavedie endoskop cez ústa do žalúdka. Lekár tak môže nahliadnuť do hornej časti tráviacej rúry, konkrétne do pažeráka, žalúdka a hornej časti tenkého čreva. Vďaka tomu vie posúdiť charakter sliznice, pričom z nej odoberie vzorku tkaniva a tá ide po tom na laboratórny rozbor.

Aké to je? Nebudeme si tu štekliť ušká, je to jednoducho nepríjemné vyšetrenie, pri ktorom extrémne sliníte a napína vás na zvracanie. Po prvom raze sa pravdepodobne zaprisaháte, že nikdy viac. To som si hovorila aj ja, avšak o mesiac som musela ísť opäť.

Čo sme zistili? Moje prvé vzorky sliznice ukazovali na atypický typ celiakie, ktorú bolo treba potvrdiť alebo vyvrátiť. Teraz ako celiatička (áno, aj s tým atypickým typom) musím absolvovať toto vyšetrenie každé 3 roky. Po toľkých razoch som si už na gastroskopiu zvykla. Veď napokon čo iného mi zostávalo. Zo vzorky sliznice sa však potvrdili aj predchádzajúce výsledky z alergológie, ktoré hovorili jasne, že mliečne veci si už nedám. Tomovi napriek tomu len potvrdili, čo už vedel z predchádzajúcich vyšetrení a nič nové si domov neodniesol.

Čo sa tým vyriešilo?

Náš zdravotný stav sa pri dodržiavaní prísnej diéty po mesiacoch zlepšil. Najmä u lepku sa hovorí, že to môže trvať aj rok, kým sa telo „odlepkuje“ a dostaví sa úplný účinok bezlepkovej diéty. Mám pocit, že pri mliečnych výrobkoch to šlo o čosi ľahšie. Ak som ich nejedla pár dní, bolo mi výrazne lepšie. Možno je za týmto zdĺhavým procesom zlepšenia aj histamínová intolerancia, ktorá situáciu výrazne skomplikovala.

Po rokoch lepšieho obdobia však prišiel koronavírus, po ktorom sme sa cítili veľmi zle. Netrápili nás však len časté problémy s únavou a zadýchaním, ale opäť sa ozvali aj výrazné tráviace problémy napriek dodržiavaniu našej klasickej diéty.

Sledujte nás na Instagrame a Facebooku.

Prečítajte si tiež Náš príbeh 1: Ako nám lekári neverili

Prečítajte si tiež Náš príbeh 3: Ako sa to opäť skomplikovalo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *